Sinterklaasverhuur Regio Utrecht Sint en Piet op bezoek bij u thuis of op het werk De echte Sint en Piet komen graag bij u thuis!!
Sinterklaas verhuur voor de regio Utrecht - De echte Sint en Piet bij u thuis of op het werk - Sinterklaasviering voor jong en oud!
Sinterklaasavond met Sint en Piet op bezoek bij u thuis




Sinterklaas recepten

Weet u nog een leuk Sinterklaas recept? Wij plaatsen graag nieuwe recepten op onze website! Stuur het naar: webmaster@sinterklaasutrecht.nl, alvast bedankt!

Pepernoten
Speculaasjes
Speculaaspop versieren
Gevulde speculaas
Taaitaai
Marsepein
Chocoladeletter
Borstplaat
Sinterklaastaart (zonder oven)
Chocoladeglazuur
Schuimpjes


Pepernoten
Het sinterklaasfeest is een echt snoepfeest. Overal waar Zwarte Piet verschijnt, worden handenvol pepernoten, chocolademunten en snoepgoed gestrooid. Strooien staat voor zaaien, het is dus een vruchtbaarheidsritueel. Maar het verwijst ook naar de gulheid van de echte Sint Nicolaas. Het verhaal gaat namelijk dat Sint Nicolaas vroeger drie hele arme vrouwen van de ondergang heeft gered door gouden munten in hun huizen te gooien.
De allereerste pepernoten werden van het restdeeg van peperkoek gemaakt. Tegenwoordig zijn de kruidnootjes een echte delicatesse. Met pepernoten als basis kan overigens ook een lekker taartje worden gemaakt.

150 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram bruine suiker
90 gram boter
3 theelepels speculaaskruiden
2 eetlepels melk

Oven voorverwarmen op 150 °C (matig warm). Kneed alle ingrediŽnten tot een soepel deeg. Vorm er balletjes van, zo groot als een knikker. Leg de balletjes op een bakblik en bak ze in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar.


Speculaasjes
Vroeger was Sint Nicolaas niet alleen de beschermheilige van kinderen, maar ook een huwelijksmakelaar. Het uitdelen van poppen en letters was ook een manier om anoniem een stille liefde te getuigen of om een voorgenomen verloving te vieren. Vrijgezellen kregen dan op 5 december een 'vrijer' van taaitaai of speculaas.

De naam speculaas komt van het Latijnse speculum, dat spiegel betekent. De afbeelding op een gebakken speculaasje is het spiegelbeeld van de afbeelding op het speculaasplankje. Rondreizende houtsnijders maakten vroeger echte kunstwerken van zulke speculaasplanken: ze sneden er gebeurtenissen uit het echte leven uit.

Geurige specerijen geven speculaas de karakteristieke, kruidig-zoete smaak. Speculaaskruiden zijn kant-en-klaar in de supermarkt te koop. Maar zelf mengen is ook heel makkelijk: Mix een deel nootmuskaatpoeder met één deel kruidnagelpoeder, twee delen gemberpoeder en zes delen kaneelpoeder.

300 gram bloem
125 gram bruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
150 gram zachte boter
een mespunt bakpoeder
3 à 4 eetlepels melk

Zeef de bloem in een kom. Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, zachte boter, bakpoeder en de melk toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg een nacht rusten. Bestrooi de speculaasplank met bloem. Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg. Haal de speculaasjes uit de vorm en leeg ze op een met boter ingevette bakplaat. Bak de speculaasjes ± 15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (175-200 °C).


Gevulde speculaas
Maak het deeg zoals aangegeven bij het recept van de speculaasjes. Rol het deeg uit tot twee rechthoekige lappen. Leg één lap op een ingevette bakplaat. Bedek het deeg met ± 300 gram amandel- of banketspijs en dek het af met de tweede deeglap. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Garneer met amandelschaafsel. Bak de speculaas in een voorverwarmde oven (175-200 °C) in 30 à 40 minuten gaar.


Speculaaspop versieren
speculaaspop
schone kwastjes
water
poedersuiker
suiker
kleine snoepjes: smarties, m&m's etc.

Meng de poedersuiker met water. Door het water met de poedersuiker te mixen krijg je een soort lijm. De snoepjes kunnen nu met de eetbare lijm op de pop geplakt worden. Het leuke hiervan is: Je kunt het opsmikkelen als je klaar bent.


Taaitaai
330 gram vloeibare honing
½ ei
300 gram bloem
12 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden

Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een mixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier uit tot een lap van ongeveer 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 à 20 minuten in de (voorverwarmde) oven op 200 °C.


Marsepein
Marsepein is ook weer een klassieke Sinterklaaslekkernij. Het is leuk en lekker om ook zelf te maken. De echte marsepein wordt met amandelen bereid. Het kan als een soort klei in allerlei vormen gekneed worden.

200 gram gepelde rauwe amandelen
250 gram gezeefde poedersuiker
1 theelepel citroensap
1 theelepel citroenrasp
1 stijfgeklopte eiwit
1 theelepel oranjebloesemwater of een scheutje likeur

Hak de gepelde rauwe amandelen heel fijn met de keukenmachine. Meng het met de gezeefde poedersuiker, het citroensap, de citroenrasp, het eiwit en het oranjebloesemwater of de likeur. Kneed het tot een soepele massa. Voeg eventueel nog een beetje water toe. Rol de deegachtige massa met een deegroller uit op een met poedersuiker bestoven werkblad. Kneed of steek er figuurtjes uit. Bewaar de marsepein in folie verpakt in de koelkast.

Variatietip:
Rol de marsepeinen figuurtjes door cacao- of kaneelpoeder of garneer ze met een halve walnoot


Chocoladeletter
Lang voordat er chocoladeletters in Nederland bestonden, waren er koekletters en banketletters. De eetbare letters zouden zijn ontstaan doordat op middeleeuwse kloosterscholen leerlingen leerden schrijven met behulp van losse letters van brooddeeg, die als beloning mochten worden opgegeten. Een andere verklaring voor het ontstaan van de eetbare letters is de 19e eeuwse gewoonte om sinterklaasgeschenken met een laken te bedekken met daarop de beginletter van het kind, gemaakt van brooddeeg.
De M is de meest verkochte chocoladeletter, het is de M van Moeder en Mama. Vermoedelijk is er ook hebzucht in het spel, want hoewel alle letters echt even zwaar zijn, lijkt de M toch groter.
In België wordt wel het sinterklaasfeest gevierd, maar men kent er niet het gebruik om chocoladeletters te geven. Chocoladeletters worden ook in Duitsland en Oostenrijk gemaakt. Deze gespoten letters worden daar rond oudjaar, Silvesterabend, verkocht.

500 gram pure chocolade
150 gram roomboter
½ eetlepel oploskoffie
eventueel garnering zoals chocolade koffieboontjes,halve walnoten,e.d.
Spuitzak met kartelspuitje
bakpapier

Chocolade in kleine stukjes breken en "au bain marie" ( = pan met water vullen en laten koken, daar een kleiner pannetje inhangen en daar in de chocola doen) laten smelten. Boter (op kamertemperatuur) met een mixer luchtig kloppen. Koffie in 1 eetlepel heet water oplossen. Boter en koffie door de gesmolten chocolade mengen. De massa van het vuur halen en in de spuitzak scheppen. Op het bakpapier een letter spuiten (of gewoon chocolaatjes).


Borstplaat
Vroeger moest je voor borstplaat naar de apotheek. Het was namelijk een ouderwets hoestdrankje dat, eenmaal gestold en vermengd met room, ook heerlijk snoepgoed bleek te zijn. Sinds de 19e eeuw wordt dit suikergoed bij de banketbakker verkocht.

500 gram suiker
125 milliliter slagroom of melk
2½ eetlepel cacao
boter

Bestrijk de borstplaatvormen en een bakplaat met boter. Breng de suiker, de slagroom of melk en de cacao in een steelpan aan de kook. Laat al roerend zachtjes inkoken (maximaal 10 minuten). Laat vervolgens al roerend iets afkoelen. Giet de nog net vloeibare massa in vormpjes. Laat het koud en stevig worden. Verwijder voorzichtig de vormpjes.

Variatietip:
Vervang de cacao door een zakje vanillesuiker.


Sinterklaastaart (zonder oven)
200 gram pepernoten
100 gram gesmolten boter
100 gram gewelde en uitgelekte abrikozen
300 gram verse roomkaas
3 eetlepels abrikozenjam

Verkruimel de pepernoten met de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door, zodat een compact deeg ontstaat. Bekleed de bodem van een springvorm met het deeg. Laat het 30 minuten hard worden in de koelkast. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Roer de verse roomkaas los met de helft van de abrikozen. Verhit de abrikozenjam in een steelpannetje. Roer de rest van de abrikozen erdoor. Bestrijk de taartbodem met het jammengsel en bedek het vervolgens met het roomkaasmengsel. Leg hier bovenop als toplaag een laat met pepernoten. Laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast.


Chocoladeglazuur
2 afgestreken theelepels cacao
3 theelepels suiker
1 eetlepel water

Doe de ingrediŽnten bij elkaar in een kopje en roer het door elkaar. Als het te dik is, er net zoveel water bij doen tot het een dun papje is geworden.


Schuimpjes
3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Verwarm de oven voor. Een mixer en een grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoongemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen.
De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak de schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.


Sinterklaas foto's Sinterklaas foto's Sinterklaas foto's Sinterklaas foto's Sinterklaas foto's